30 ene 2008

400

Tothom recordarà la pel·lícula “300”, un film comercial d’Estats Units de l’any 2007, dirigit per Zack Snyder, i que portava a la gran pantalla el còmic de Frank Miller el qual adaptava la història de la batalla de les Termopiles, on s’enfrontaven un petit grup de valerosos espartans i un gegantí exèrcit persa.

Doncs ja ha sorgit la seva seqüela, “400”. Aquesta vegada 400 són els euros que promet retornar Zapatero a cada contribuent a través de l’IRPF si surt reelegit president del govern de l’Estat espanyol a les properes eleccions generals del 9 de març. S’hauria de suposar que en aquest cas l’story board correspon al ministre d’economia Solbes. Però sembla que no, que un altre cop és una decisió unilateral del cap ZP, a l’igual que l’ocurrència dels 2500€ per fill.

L’Estat espanyol ha tingut un superàvit de 20.000 milions d’€ l’any 2007. Això hauria de ser una bona notícia en el cas que l’Estat espanyol tingués satisfets serveis públics bàsics i de qualitat. Però no és així. La mesura de retornarà als contribuents uns 5.400 milions d’€, a raó de 400€ per cap, el que suposa una subvenció incondicionada als contribuents de l’IRPF.

Només farem dues crítiques de les moltes que poden sorgir d’aquesta mesura:
La primera, tot ajut econòmic des del govern cap els contribuents en forma de transferència monetària de valor nominal únic és de caràcter regressiu. No té sentit donar el mateix ajut a les grans rentes que a les rentes baixes. L’argument socialista és que 400€ tenen més valor a una renta anual de 20.000€ que a una renta anual de 500.000€, i que per tant, és una ajuda progressiva. Doncs no, mai es pot acceptar aquest argument. El valor marginal d’una ajuda de 400€ és més alt a les rentes baixes, però és gairebé nul a les rentes altes, i per tant la seva utilitat és nul·la, ja que no aporta rés als rics. Per tant, les rentes elevades podrien prescindir d’aquestes ajudes i s’haurien de centrar més en aquells ciutadans que més ho necessiten.

La segona, invertir 5.400 milions d’€ en mesures socials ens podria proporcionar la gratuïtat dels llibres de text a les escoles o ampliar les places d’escola bressol públiques entre 0 i 3 anys. En Zapatero criticava el segon govern del PP quan aquests es vanagloriaven de tenir superàvits, i ZP proclamava que si ell fos president tot superàvit aniria destinat a pal·liar l’atur o a millorar la sanitat i educació pública. Doncs ara té 20.000 milions d’€ de superàvit, l’atur va creixent, la precarietat laboral s’incrementa, les CCAA reclamen a l’Estat que els hi pagui el dèficit sanitari i les escoles no tenen els recursos mínims necessaris per oferir ensenyament de qualitat.

En conclusió, s’ha iniciat la cursa electoral i PP i PSOE han començat a repartir-se mastegots, fent de nou una campanya negativa vers l’altre. El més sensat seria que se’n recordessin que les eleccions són al Parlament, i si res no canvia, hauran de buscar aliats entre la resta de partits (especialment els catalans) per arribar a governar, o almenys, no generar massa enemics. I tindran 15.000 milions d’€ a la butxaca... Com sempre, a la subhasta popular de la campanya li seguirà una subhasta amb els partits minoritaris per envestir nou president.

The show must go on.

David Cid, candidat d’ICV-EUiA a les generals, presenta la campanya “El curro està fotut” a Cerdanyola

Ahir Joves d’Esquerra Verda vam presentar la campanya “El curro esta fotut” a Cerdanyola del Vallès, en una roda de premsa en la que David Cid, coordinador nacional i candidat d’ICV-EUiA a les properes generals i Maria Reina, coordinadora de l’agrupació a Cerdanyola, ens explicar les propostes polítiques de JEV en temàtica laboral.

Maria Reina ens va explicar que la temporalitat i els salaris baixos que patim avui dia a Espanya són dos problemes que calen solucionar i que les propostes de JEV en aquest aspecte són les més valentes i justes de totes les que han presentat les organitzacions polítiques al llarg de la precampanya, situant a JEV i a la coalició ICV-EUiA a l’esquerra de tothom en propostes econòmiques i laborals.

En David Cid, ens argumentava que la gent jove patim el doble d’atur i de treballs temporals que la població adulta, i per a solucionar-ho ens proposava que els contractes temporals cobrin més que els indefinits per compensar la inestabilitat i prevenir el frau en la contractació.

joves d’esquerra verda proposem que el Salari Mínim arribi als 1.000 € al llarg de la propera legislatura per a poder doblar la capacitat adquisitiva dels i les joves tot equiparant-nos amb la resta dels països europeus. David ens comentava que a Espanya tenim el segon més baix amb 580 €, a més de la baixada de salari que només hem patit a Espanya. Per a posar-hi remei,. No és de rebut que els beneficis empresarial creixen cada cop més i més i això no repercuteixi en un augment de salaris, “no pot ser que el pastís se’l mengin sempre els mateixos”.

Per a obtenir la informació complerta de la campanya, podeu visitar: www.elblocdelcurro.cat així com la pàgina web www.joves.cat.

13 ene 2008

Ruhal Ahmed, ex-pres del centre de detenció de Guantánamo, visitarà Cerdanyola

El dia 11 de gener es va complir el 6è aniversari de la obertura del centre de detenció (i tortura) de Guantánamo. En relació amb aquest fet els grups d’Amnistia Internacional a Cerdanyola i Sant Cugat han organitzat la següent xerrada amb el suport de la Fundació Autònoma Solidaria (FAS):

Testimoni de Ruhal Ahmed, ex-pres de Guantánamo durant 2 anys i mig. El seu cas és un dels que va inspirar la pel·lícula "Camino a Guantánamo" de Michael Winterbottom.

Dia: dimarts 15 de gener de 2008
Hora: 17.00h
Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB
Activitat gratuïta

Joves d'Esquerra Verda creiem que l'acte és d'alt interès i volem aprofitar la visita a Cerdanyola de Ruhal Ahmed per mostrar el nostre rebuig davant l'existència de qualsevol centre de tortura.

12 ene 2008

JEV OBRE UN PROCÉS PARTICIPATIU PER AL PROGRAMA ELECTORAL DE LES ELECCIONS ESTATALS

Joves d’Esquerra Verda (JEV) ha obert aquesta setmana un procés participatiu adreçat a totes les entitats del teixit associatiu jove de Catalunya en el marc de l’elaboració del programa electoral de l’organització juvenil vinculada a ICV de cara a les eleccions estatals a Corts Generals del proper 9 de març.

El candidat de JEV i número 3 d’ICV per Barcelona, David Cid, ha destacat avui que “aquest és un moment important per tal que les entitats aportin tots els suggeriments i millores que considerin oportuns, ja que hem encetat un espai perquè entre tots i totes duguem al Congrés la veu del jovent de Catalunya en els propers quatre anys”.

Al Consell Nacional de l’organització política juvenil, màxim òrgan entre Assemblees, celebrat a Badalona, s'ha aprovat inicialment el programa electoral, al qual s’hi afegiran les propostes obtingudes fruit del procés participatiu, el qual es tancarà en acabar aquest mes de gener.