29 jun 2008
BOLÍVIA, procés cap a la segona independència.
Informació de l'acte:
DIA: DIMARTS, 1 DE JULIOL DE 2008
HORA: 19:00
LLOC: ATENEU DE CERDANYOLA (SALA 20)
20 jun 2008
Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove de Cerdanyola es posicionen contra l’ampliació de la jornada de treball
Joves d’Esquerda Verda i Alternativa Jove rebutgem la decisió Consell de
Recordem que a Cerdanyola el 84% de la població activa ocupada són assalariats i assalariades, que veuran com la negociació col·lectiva de la jornada queda dinamitada i substituïda per una negociació directa amb l’empresari, deixant encara amb més inferioritat de condicions als treballadors i treballadores, cosa que suposarà a la pràctica que l’empresari escollirà lliurement la jornada. La gran majoria de la ciutadania, per tant, pot quedar perjudicada per una decisió que només vetlla pels interessos dels poderosos. És per això que el grup d’ICV-EUiA vehicularà una moció elaborada per JEV i AJ en la que es “lamenta la decisió presa pel Consell de
Hem de recordar que perquè la mesura de modificació de la directiva s’aprovi definitivament ha de ser aprovada pel Parlament Europeu, en el qual els conservadors i liberals tenen majoria. És per això que al text de la moció s’insta als “eurodiputats i eurodiputades a votar en contra de la mesura”, amb la voluntat de frenar l’entrada en vigor de la directiva, malgrat que som conscients de la dificultat que així sigui.
Aquest és el text íntegre de la moció:
PROPOSTA DE MOCIÓ EN RELACIÓ A
La decisió d’ampliar la jornada laboral fins a 65 hores setmanals, acord al que van arribar el passat 10 de juny els ministres de treball de l’Europa dels vint-i-set modificant
La dreta conservadora europea pretén deixar a mans dels treballadors/es la negociació de les condicions de treball amb negociació directa amb l’empresari sota el pretext de la llibertat individual cosa que suposaria desregular el mercat laboral, dinamitant els processos de negociació col·lectiva, deixant en condicions d’inferioritat als assalariats i assalariades. És inconcebible que per superar les pressions d’opt out del govern britànic la minoria acabi imposant els seus criteris liberals a la resta d’estats.
Lamentem que aquesta situació ve produïda pel joc de majories en els governs europeus, amb la influència creixent de la dreta europea de la mà de Berlusconi, Brown, Merkel i Sarkozy en la presa de decisions de
La proposta del Consell de
És per això que:
Els grups municipals de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès lamentem la decisió presa pel Consell de
Els grups municipals de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès instem als eurodiputats i eurodiputades a votar en contra de la mesura, i confiem en que es pugui aturar aquesta directiva aberrant que si finalment s’acaba aprovant, serà el pitjor retrocés en drets socials que patirà
Més info:
Web nacional de Joves11 jun 2008
Vaga de transportistes i les contradiccions de ser autònom
Si hi ha un grup social caracteritzat per conservador i liberal en la seva ideologia aquest és el dels autònoms. Camioners, pescadors, taxistes, agricultors, etc. són, en general, votants de dretes i demanen menys impostos i menys Estat. No obstant això, quan cauen els seus beneficis reclamen ajudes i subvencions del Papà Estat. Per exemple, els agricultors propietaris de les terres i ramaders poden continuar produint gràcies a les subvencions que reben de la Unió Europea, ja que sense aquestes ajudes directes i indirectes no podrien competir amb els costos de producció dels agricultors i ramaders de països en vies de desenvolupament.
El passat diumenge 8 de juny, en el programa Hora 25 de la Cadena Ser es van escoltar les reivindiacions d’un grup de transportistes que formaven un piquet. Demanaven unes tarifes mínimes per llei, subvencions i/o baixades d’impostos sobre els carburants. A la vegada insultaven a Zapatero perquè en la recent reunió de la OMC havia promès 500 milions d’Euros per pal·liar la crisis alimentària als països més pobres del planeta, argumentant que era el seus diners recaptats amb els seus impostos.
Aquests mateixos agricultors i ramaders també demanen aranzels per impedir l’entrada de productes estrangers, però exigeixen que l’Estat subvencioni la benzina, la qual també s’obté del mercat internacional. Però quan els treballadors assalariats es manifesten, els transportistes i taxistes són els primers en reclamar a la policia per tal de que deixin lliure la via pública. Però cap piquet de treballadors és tan violent com els protagonitzats pels transportistes.
Les grans contradiccions d’aquest col·lectiu sorgeixen de la seva doble condició: són a la vegada empresaris i treballadors. Això sí, petits empresaris, el que fa que l’única forma de sobreviure en el mercat sigui l’explotació de la seva força de treball per ells mateixos. Potser no hi ha una manera més eficaç d’alineació capitalista que la que s’aconsegueix amb aquest tipus de subcontractació. L’empresari ja no necessita vigilar al treballador per a que aquest produeixi, ja que al estar relacionats directament els seus ingressos amb la producció, el treballador es converteix en presoner i carceller a la vegada.
A més, l’empresari s’estalvia un bon diner, ja que a un treballador assalariat li ha de pagar les càrregues socials, mentre que el treballador autònom ha de pagar la Seguretat Social de la seva butxaca, pel que sempre tendeix a la cotització més baixa i per tant rep unes prestacions clarament insuficients.
Igualment, tot i comptar la majoria d’ells amb un sistema fiscal amb una menor càrrega impositiva que la resta de treballadors (IRPF per mòduls), el fet de ser ells mateixos els que hagin de pagar directament a Hisenda en comptes de que aquesta quantitat ja sigui descomptada per l’empresari, no fa més que exacerbar el seu pensament liberal.
Dos són les conclusions que podem obtenir d’aquestes protestes. La primera, que mentre que el sistema econòmic social permeti l’existència d’aquest tipus de treballadors, les classes dominants tindran un gran aliat en ells. La segona, que la dreta o els liberals no volen menys Estat, sinó un Estat encara més servil als seus interessos privats.
D’altra banda, avui mateix el secretari general de Comissions Obreres, José María Fidalgo, ha declarat avui que l’aturada dels transportistes no és una vaga sinó un tancament patronal, ja que els treballadors que estan treballant són autopatrons, i ha assegurat que aquesta és una pràctica il·legal en l’ordenament jurídic espanyol. A més, ha assegurat que la petició d’aplicar una tarifa mínima al servei ofert pels transportistes és impossible perquè no ho permet la legislació europea. Ha rebutjat variar la fiscalitat dels carburants ja que cal mantenir les obligacions de les administracions públiques amb tots els ciutadans.
Aquesta vaga és il·legal. Els transportistes pretenen que amb els diners de tots els contribuents se’ls subvencioni només a ells en un problema que afecta a tots els ciutadans. És més, la manera de reivindicar-se es basa en menysprear els drets de la resta de ciutadans i treballadors de l’Estat espanyol, així com amenaçar o agredir als que no estiguin d’acord amb la vaga. Quan van veure que gran part del seu gremi i de la societat no estava d’acord amb l’aturada, van començar a recriminar l’actuació del Govern central i dels Govern autonòmics.
El dret a vaga és un dret inherent als treballadors. Però amb aquest tipus d’actuacions dels transportistes s’agredeix aquest dret fonamental. Per desgràcia el transport és un mercat liberalitzat i de lliure competència dins la UE, de tal manera que els transportistes hauran d’incrementar el preu dels seus serveis o tancar si no poden suportar els preus de mercat. Benvinguts al capitalisme.
10 jun 2008
Apostem per l'Esquerra Verda
- Analizar detalladamente la crisis financiera en el amplio contexto detallado anteriormente.
- Identificar y evaluar los riesgos socioeconómicos que comporta la crisis financiera para la economía real, en particular en Europa.
- Proponer una serie de medidas al Consejo de la UE a fin de evitar, o al menos limitar, estos riesgos.
- Presentar al Consejo de Ministros de la UE, a los Estados miembro del Consejo de Seguridad de la ONU, al Director General del FMI, y a todas autoridades e instituciones concernidas una serie de propuestas a fin de limitar los efectos de la crisis, y preparar una Conferencia Económica Mundial con el fin de replantearse las actuales regulaciones del sistema financiero internacional y de la gobernanza económica mundial.
Firman el articulo:
Jacques Delors y Jacquees Santer, ex presidentes de la Comisión Europea; Helmut Schmidt, ex canciller aleman; Máximo d'Alema, Lionel Jospin, Pavvo Lipponen, Goran Persson, Goran Persson, Michel Rocard, Daniel Daianu, Hans Eichel, Par Nuder, Ruairi Quinn y Otto Graf Lambsdorf.
6 jun 2008
Carrils bici a Cerdanyola (II)
La nostra ciutat té una trista història amb els carrils bici. El PSC al seu darrer mandat de govern, va pintar unes quantes línies a alguns carrers de la ciutat i els va anomenar carrils bici. El principal problema és que la seva ubicació no tenia cap tipus de racionalitat. L’exemple més evident va ser quan es va reformar i ampliar el pont vell, que connecta l’Avinguda de Catalunya amb el carrer de Francesc Layret (davant l’Altis), en el qual van pintar un carril bici només al llarg de la calçada del pont (uns 30 metres de llarg). Un altre sense sentit es dona al Carrer Castella; 15 metres de carril bici enmig del no res, una illa sense cap tipus de connectivitat. La conseqüència és que els carrils bici avui dia són utilitzats com aparcaments o bé els cotxes estan obligats a circular trepitjant-los degut a que estan situats en carrers massa estrets.
Com la crítica a la gestió passada no té sentit si no s’aporten alternatives de futur, des de JEV creiem que Cerdanyola s’ha de dotar d’un sistema de carrils bici racional, funcional i segur.
És per això que apostem per adaptar les rondes de circumval·lació de Cerdanyola amb carrils bici. Aquests carrils cal situar-los en zones on circular en bicicleta sigui perillós. En canvi, al centre urbà, on funcionen mesures de pacificació del trànsit i els vehicles circulen a una velocitat més reduïda, és molt més fàcil la convivència enter conductors, ciclistes i vianants. A més, les zones per als vianants com el carrer de Sant Ramon, també permeten gaudir de l’ús de la bicicleta.
Per últim, ens alegrem que quan acabin les obres de reforma de la carretera interurbana entre Cerdanyola i Sant Cugat, aquesta comptarà amb carrils bici modèlics.
En conclusió, animem a que l’Ajuntament de Cerdanyola inverteixi el proper curs econòmic en la instauració de carrils bici. Aquests carrils han de situar-se a la circumval·lació de la ciutat, allà on hi ha més risc al circular en bicicleta. Dins el nucli urbà, s’han de fomentar els carrers peatonals i la pacificació del trànsit a motor per proporcionar les condicions idònies de coexistència entre conductors, ciclistes i vianants. També s’ha de dotar el sistema d’una infrastructura complementària que aporti una major qualitat: bona senyalització, connectivitat i pàrkings a les zones adequades. I que els carrils bici connectin Cerdanyola amb les seves ciutats confrontats sempre que sigui viable.