19 dic 2007

Fàbrica d'edees


El proper dissabte JEV celebra el seu 15è aniversari que coincideix amb el 30è aniversari de la revista Jovent. L'efemèride s'aprofitarà per retrobar novament a tota la gent que va contribuir i va fer possible un projecte polític com JEV, intentant representar tota la diversitat de l'orígen de l'organització.

16 dic 2007

JEV participa activament a la 8a Assemblea Local d'ICV

L'agrupació de Cerdanyola de JEV hem participat activament a la 8a Assemblea local d'ICV, que s'ha celebrat avui i que culmina el procés de renovació interna iniciat amb les eleccions primàries. A part de contribuir en l'organització i la logística, donat que el Pol Moragas ha estat un dels responsables d'organitzar la jornada, els joves també hem tingut presència en la mesa de l'assemblea, on la Maria Reina ha estat secretaria; i amb la presentació d'una resolució sobre les polítiques de joventut a càrrec de Jesús Hernàndez.


L'assemblea, que ha comptat amb l'assistència del diputat al congrés i cap de llista d'ICV-EUiA a les properes eleccions generals, Joan Herrera, ha transcorregut en un clima d'entesa, complicitat i germanor. Tant en les intervencions del Toni Morral com en la del nou i flamant president de l'agrupació local, Joan Rodríguez, s'ha destacat el paper dels Joves en els darrers mesos com un dels aspectes més positius del creixement del partit.


Una de les notes més positives és la inclusió de tres joves en la nova Comissió Política Local, l'òrgan executiu d'ICV. La votació de la composició, amb una única proposta, ha tingut una àmplia majoria i únicament han hagut dos abstencions i cap vot en contra. La Maria Reina, l'Andrés Martín i el Jesús Hernàndez seran 3 dels 20 membres de la nova CPL.


Us adjuntem un resum de la resolució presentada per Joves d'Esquerra Verda i que ICV ha aprovat per unanimitat.


Resolució de Joves d’Esquerra Verda sobre Polítiques de Joventut


Presentant aquesta moció en referència a les polítiques de joventut, l’agrupació de Joves d’Esquerra Verda volem fer una aportació política a l'assemblea.

A dia d'avui, més d’un 21 % de la població de Cerdanyola té entre 15 i 29 anys. Aquest percentatge es situa per sobre de la mitjana del conjunt de Catalunya. A més, la presència de la Universitat Autònoma fa que hi hagi més joves residents dels censats. Aquestes dades deixen clar que el jovent és un grup social nombrós, però també complex ja que és heterogeni i té necessitats i inquietuds molt dispars.


La majoria dels problemes dels joves són els mateixos que els que pateix el conjunt de la societat, tot i que més pronunciats per ser un col·lectiu desafavorit. Temàtiques tal com la precarietat laboral, la integració dels immigrants (col·lectiu amb un elevat nombre de joves) i l'accès a l’habitatge són qüestions que s’han d’abordar tenint present que els màxims afectats són joves. Per tal de donar una resposta efectiva a aquestes inquietuts i necessitats, són necessàries polítiques transversals des de diferents departaments de les administracions, especialment els de Drets Civils, Habitatge, Educació i Treball.


Aquesta concepció més àmplia del que han de ser les polítiques de joventut, sovint xoca amb la concepció més tradicional i malauradament generalitzada, la qual tracta les polítiques de joventut com aquelles orientades a l’oci, la cultura i la promoció de l’associacionisme del jovent. La política de joventut de l'Ajuntament de Cerdanyola ha tingut una gestió polèmica en els darrers anys, i en diverses ocasions els joves han sortit al carrer per mostrar el seu malestar. Tots coneixem les mobilitzacions socials queixant-se de l'estat del Casal de Joves de Ca n'Altamira, únic equipament juvenil de la ciutat. Tot i que Joves d'Esquerra Verda tenim una definició més àmplia i substancial de les polítiques de joventut, també creiem en la gran importància de les polítiques més lúdiques adreçades als joves, i compartim el malestar i preocupació dels i les joves que s’han mobilitzat.

A Cerdanyola, actualment, la coalició d'ICV-EUiA gestiona directament molts àmbits d'aquesta definició més àmplia i transversal de les polítiques de joventut. Fins i tot és responsable de l’àrea estrictament de joventut. Són molts els punts possitius a destacar de les actuacions fetes els darrers anys, com la clara aposta per l'habitatge social de lloguer, que exemplifica perfectament la promoció de La Clota o la construcció de nous bucs d'assaig a la ciutat. Però també queda molta feina per fer.


Per què és important agafar consciència de la necessitat d'una bona política de joventut?


  • Els joves som un col·lectiu amb un elevat grau de precarietat i, puntualment, amb risc d’exclusió, fet que mereix una atenció especial. La protecció dels col·lectius socials desafavorits és un referent en l’ideari i el programa electoral d’ICV.

  • Els joves som un sector de la població clau per tal de generar identitat de ciutat i per a aconseguir que Cerdanyola acabi sent algun dia una veritable vil·la universitària.

  • A Cerdanyola, els darrers mesos han hagut mobilitzacions en contra del govern municipal per temes com l'estat del Casal de Joves o l'Aula de Música, on els manifestants eren gairebé tots joves, que mostra un cert malestar social.


És per tot això que emplacem a l’organització a obrir un debat sobre les polítiques de joventut que es duguin a terme situant-les com una de les polítiques prioritàries d’ICV.




5 dic 2007

L’agrupació de Cerdanyola de JEV porta a la ciutat a Salvador Milà per parlar del canvi climàtic.

Dimarts dia 4, en Salvador Milà, diputat d’ICV al Parlament de Catalunya i ex conseller de Medi Ambient i Habitatge del primer govern d’esquerres de la Generalitat, va realitzar un acte anomenat “Contra el canvi climàtic + esquerra verda”. La jornada va estar organitzada pels Joves d’Esquerra Verda que van aconseguir omplir la sala d’exposicions de l’Ateneu, amb més d’una quarantena d’assistents. La presentació de l’acte va anar a càrrec de Jesús Hernández, que va destacar que “actes polítics d’aquest nivell demostren que ICV vol que Cerdanyola estigui a la Champions League” i que “es demostra que el canvi climàtic interessa a les persones”.

En Salvador Milà va fer una presentació en power point on es va poder veure amb imatges impactants i estadístiques demolidores de l’impacte de l’activitat econòmica i social al planeta i els efectes, en alguns casos irreversibles, de tot plegat. Ens va explicar la lògica del desenvolupament a Catalunya que “fa que cada vegada es consumeixi més per a fer la mateixa activitat i, a més, hi ha més activitat amb la qual cosa l’impacte creix exponencialment”. Milà va referir-se a que un canvi de model podria permetre seguir creixent “sempre que es creixi bé, és a dir, fent les coses de forma que hi hagi un menor impacte, es pot créixer alhora que es redueix la petjada ecològica”. També va entrar en valorar “la hipocresia de molts estats” com Rússia, Estats Units i Gran Bretanya, en referir-se al desgel dels pols i l’interès de molts estats en que es produeixi aquest desgel per aconseguir petroli .

La conferència va durar més d’una hora però malgrat aquesta extensió en tot moment el públic va estar connectat, en certa mesura perquè Milà va aportar també dosis d’Humor amb alguns fragments de pel·lícules dels germans Marx com el “Camarote de los Hermanos Marx” o “Más Madera” cosa que va justificar “perquè s’ha de notar el nostre origen marxista”, expressió que va fer riure als assistents. A més eren exemples que il·lustraven perfectament els actes il·lògics i insostenibles que fa la societat occidental, com el fet de que “la macroeconomia va bé a costa de destrossar el planeta”.

En acabar Milà va poder contestar les preguntes dels assistents que en general van mostrar la seva sintonia amb la conferència, i també se li va demanar per temes com la protecció de Collserola, al que Milà va respondre que calia protegir Collserola, però que “amb imaginació” es pot aconseguir un projecte de mobilitat ferroviari sostenible amb un impacte nul al territori. Jesús Hernández va remarcar que hi hauria continuïtat de la campanya contra en canvi climàtic, ja que al primer trimestre del 2008 JEV organitzaria una nova conferència amb l’ambientòleg David Pon.


Altres imatges de l'acte:


2 dic 2007

Salvador Milà vindrà a Cerdanyola en una xarrada contra el canvi climàtic

La propera setmana JEV Cerdanyola ha preparat un acte d'alt nivell polític, d'aquells que situen la ciutat a la "Champions League". Avisem amb poc de temps perquè les agendes de persones com Milà és el que tenen, que costen de lligar. El proper dimarts 4 de desembre el diputat i ex conseller de Medi Ambient vindrà a Cerdanyola per fer la una conferència contra el canvi climàtic.

Milà ha fet la seva presentació a diferents llocs com la UAB, sempre amb èxit entre l públic i amb un missatge divulgatiu i molt polític. Estic especialment content de que Milà hagi acceptat la invitació de la nostra entitat, ja que ha mostrat la seva valentia quan va estar al front de la conselleria i actualment està fent una gran tasca com a diputat, ja que ell quan parla saps que en dirà una de bona, saps que quan el diputat Milà intervé, ja sigui per parlar de la Renfe, de les apagades de llum a l'estiu, el 4t cinturó, les intervencions sempre seran contundents i interessants.

L’exconseller de Medi Ambient i Habitatge i diputat per ICV Salvador Milà ens parlarà dels impactes socials dels canvis ecològics. La xerrada girarà entorn a les següents qüestions: el model econòmic i energètic en relació a l’ecologia a la societat industrial del s. XX; quins canvis de paradigmes s’há produït; la petjada ecològica, què és, aplicació a Cata
lunya; com ha de ser el nou model de sostenibilitat i alguns exemples com l’impacte del model territorial urbanístic, l’energia, l’aigua i la gestió dels residus.


Passo més informació de l'acte:

Acte “Contra el Canvi climàtic + Esquerra verda” a Cerdanyola del Vallès.

Ponent: Salvador Milà, diputat i exconseller de Medi Ambient i Habitatge.
Lloc: Ateneu de Cerdanyola (C/indústria 38-40) Sala d’Exposicions.
Data: Dimarts 4 de Desembre.
Hora: 19:30.

Organitzat per l’agrupació de Cerdanyola de Joves d’Esquerra Verda.







1 dic 2007