28 nov 2007

JEV de Cerdanyola assistirà a la manifestació de l'1 de Desembre

El proper dissabte 1 de Desembre la Plataforma pel dret a decidir ha convocat una manifestació amb el lema "Som una Nació i diem PROU! Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestructures!". Aquesta manifestació està recolzada per una àmplia representació de la societat civil catalana. La manifestació, que sortirà a les cinc de la tarda de Plaça Catalunya i avançarà fins a l’Estació de França recorrent Via Laietana, té per objectius proritaris plantar cara davant la greu damnificació que està patint la ciutadania catalana amb el caos viari.

Els Joves d’Esquerra Verda de Cerdanyola assistiran a aquesta manifestació que es convoca bàsicament pel caòtic estat de les infraestructures ferroviàries. Les línies 4 i 7, que són les que passen per la nostra ciutat, no han estat afectades directament pel les aturades de serveis causades per la priorització de les obres de l’AVE motivades pels interessos electoralistes del PSOE. Tot i això sí que hem patit el deteriorament del servei de rodalies, els retrasos, la manca d’informació i els trens atapeïts, amb la qual cosa ens sentim directament afectats per la incompetència de la ministra Magdalena Álvarez. A més d’això, solidaritzem amb aquells que si han patit l’aturada dels serveis i que encara ara no sabem com es resoldrà tot plegat.

Per més informació:

http://www.decideixodecidir.cat/

http://www.iniciativa.cat/nacional/continguts/noticies/nac_noticies_sol_cat.php?idnoticie=7264

27 nov 2007

ICV i JEV valoren molt positivament les jornades “Parlament i Llibertats Sexuals”

La coordinadora nacional de JEV i diputada al Parlament de Catalunya, Laia Ortiz, i el responsable de llibertats sexuals de Joves d’Esquerra Verda, Eduard Urtasun, així com Jordi Valls han fet avui una valoració “molt positiva” de les jornades celebrades aquest cap de setmana al Congrés dels Diputats sobre “Parlament i Llibertats Sexuals”. “Les jornades han servit per preparar el programa electoral i fer balanç de legislatura en matèria de LGBT”, ha explicat Urtasun.

En aquest sentit, el responsable de llibertats sexuals ha volgut destacar que “IU-ICV ha estat clau perquè la llei de matrimoni homosexual i la llei d’indentitat de gènere siguin més progresistes”. Així, Urtasun ha recordat que “IU-ICV va aconseguir introduir la paraula matrimoni homosexual per equiparar-lo al matrimoni heterosexual”.

De la mateixa manera, Urtasun ha fet un reconeixement a les associacions i al moviment LGBT per la tasca que duen a terme des de fa anys reivindicant els drets del col•lectiu i treballant per aconseguir una igualtat real.

Així mateix, el responsable de llibertats sexuals ha destacat que “ICV sempre hem anat un pas més enllà del PSOE i hem aconseguit, per exemple que els ex-presos durant el franquisme per motius d’orientació sexual cobrin una pensió de 800 euros”.

Finalment, Urtasun ha afirmat que tant des de JEV com d’ICV “continuarem treballant per aconseguir una igualtat real del col•lectiu LGBT”.

Durant les jornades les àrees de llibertats sexuals d’IU i ICV van entregar unes plaques en homenatge a la tasca realitzada a favor dels drets dels col•lectiu al president de la formació ecosocialista, Joan Saura, el diputat d’ICV al Congrés, Joan Herrera, al coordinador general d’IU, Gaspar Llamazares i a la ex diputada d’IU Marisa Castro, impulsora del moviment feminista.

23 nov 2007

Els membres de JEV de Cerdanyola participen a l'Escola de Joves Sindicalistes d'Acció Jove


El cap de setmana del 23,24 i 25 de novembre tindrà lloc a Vallgorguina, al Vallès Oriental, l’Escola de Joves Sindicalistes Ángel Rozas Serrano. Sota el títol “Per què sóc de CCOO?”. Alguns membres de JEV de Cerdanyola que alhora són membres de CCOO assistiran a la jornada amb l'objectiu de seguir formant-se en les qüestions que afecten als drets dels treballadors, preocupació pròpia i fonamental de les organitzacions d'esquerres com JEV.


JEV POSA EN MARXA LA CAMPANYA "NO MORIS PER AMOR"


Joves d’Esquerra Verda ha posat en marxa la campanya “No moris per amor, acabar amb la violència de gènere és cosa de tots i totes” en motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista. Per això, JEV distribuirà 5.000 cartells i 20.000 calendaris de mà arreu del territori català.

Aquest any la campanya es centra en conscienciar a la gent jove sobre els possibles perills de determinats comportaments en les relacions de parella que poden conduir a violència de gènere. Determinades relacions estan fortament marcades per un paper dominant del noi cap a la noia i sovint el que semblen mostres d'afecte i d'amor, són possibles precedents de maltractaments, tant psicològics com físics.

L'últim any, 4 de cada 10 denúncies per violència de gènere a l'Estat Espanyol han estat de dones joves, menors de 30 anys. Cada any segueixen morint dones víctimes de la violència masclista i és per això que cal continuar lluitant perquè les agressions es denunciïn”, ha remarcat.

La sensibilització de la societat, el reconeixement de la problemàtica, el suport a les víctimes i el reconeixement dels drets de les dones a les Institucions són requeriments essencials en aquesta lluita. No podem tolerar que aquestes agressions contra les dones es segueixin produint i per aconseguir-ho el paper de la societat és fonamental. Acabar amb la violència de gènere és cosa de tots i totes.

Per tot això, JEV durà a terme actes a les universitats així com rodes de premsa territorials per presentar la campanya. El mateix dia 25, una delegació de JEV juntament amb ICV assistirà a la concentració de la plaça Sant Jaume.

21 nov 2007

JEV QUALIFICA LA PROPOSTA D'ARTUR MAS COM "LA CASA GRAN DEL CAPITALISME"

El coordinador nacional de Joves d'Esquerra Verda, David Cid, ha qualificat avui la proposta del líder de CiU, Artur Mas, com "La casa gran del capitalisme". "És impossible construir un únic espai del catalanisme perquè aquest té diferents tradicions i el catalanisme de dretes mai podrà anar amb el d'esquerres", ha sentenciat.

En aquest sentit, Cid ha dit que "des de JEV creiem que propostes programàtiques com la defensa de l'escola i la sanitat públiques o el dret GLBT a adoptar són incompatibles amb les propostes d'Artur Mas que tenen més a veure amb la dreta neoliberal europea que no amb el catalanisme d'esquerres". "Mas ens vol vendre una casa comuna, però a la casa comuna del capitalisme només hi caben els catalanistes de dretes", ha afegit.

Per Cid, "només es pot arribar a una nació plena, si assolim una nació justa, i les propostes que planteja Artur Mas per convertir Catalunya en un país punter, son velles receptes amb un nou embolcall i sota el màrqueting de David Madí." Segons el coordinador nacional de JEV, "l'Estat del Benestar no és una joguina que es pugui posar a subhasta i el que necessitem com a país són més polítiques socials per aconseguir una societat més cohesionada".

Finalment, Cid li ha recordat a Mas que "ICV es sent hereva de la llarga tradició de catalanisme d'esquerres i federalista, avui també ecologista i feminista, tradició i projecte ben allunyat del de CiU". "No es pot pretendre apropar interessos empresarials que defensen unes determinades polítiques que van destinades a privatització de serveis públics i la liberalització econòmica", ha dit Cid.

15 nov 2007

CONCENTRACIÓ ANTIFEIXISTA
DIVENDRES 16 DE NOVEMBRE
A LES 20H
DAVANT DE L'AJUNTAMENT DE CERDANYOLA

9 nov 2007

Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove aborden les polítiques d’habitatge amb el regidor de Territori i Medi Ambient

El passat dimarts dia 6 de novembre membres de Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove ens vam reunir amb el Regidor de Medi Ambient i Territori. La reunió tenia com a objectiu veure la situació actual de la ciutat en matèria d’habitatge i posar en comú noves propostes. Aquesta sessió s’emmarca en el procés de seguiment i participació en l’elaboració de les polítiques municipals que estem fent JEV i AJ.


Rafa Bellido va explicar l’estat de les promocions d’habitatge públic a Cerdanyola. Les previsions són tenir 136 nous pisos al llarg del 2008 (els de la Clota i els primers de la Plana) i 1435 que es començaran a construir en els propers 4 anys, repartits en tres ubicacions: la promoció del centre direccional i les futures promocions públiques del carrer Salvador Espriu i de Can Banús. Un aspecte important d’aquestes promocions és que totes elles preveuen un ús temporal de l’habitatge social, amb la qual cosa l’Ajuntament no perd patrimoni i s’evita que pisos construïts amb finalitats socials passin al mercat lliure. Aquesta aposta ferma que l’Ajuntament de Cerdanyola està fent pel lloguer i altres fórmules de temporalitat beneficia especialment als col·lectius que més pateixen la precarietat, com és el cas dels i les joves. Tant des de AJ com des de JEV defensem les decisions de l’Ajuntament en aquest sentit.

Una de les qüestions que les dues organitzacions vam mostrar com a claus va ser la nostra voluntat de fer un cens dels habitatges buits. Davant d’això, Bellido ens va comunicar les dificultats donat que no és competència municipal, però es va mostrar disposat a provar-ho i buscar fórmules per poder detallar els pisos en desús. El cens de pisos buits i la recerca de noves formes d’intervenir en el lloguer de pisos de Cerdanyola són eines que permetran, amb la propera llei impulsada per ICV-EUiA, la “llei de l’habitatge”, noves formes polítiques d’intervenció pública al mercat. A més d’això, els membres de AJ i JEV vam mostrar el nostre interès en que s’ha d’evitar que es lloguin habitacions a preus desorbitats i en males condicions, cosa molt habitual a Cerdanyola, per la proximitat amb la UAB. A més d’això també veiem clau reforçar el paper de la borsa jove d’habitatge com a mediador entre llogaters i propietaris. També creiem que s’ha de treballar per fer factible altres polítiques més innovadores, que estan funcionant a altres països com la masoveria urbana i fins i tot la promoció de l’autoconstrucció.

En conclusió, les Joventuts d’ICV i les d’EUiA volem mostrar la nostra satisfacció per l’aposta pel lloguer que està fent l’Ajuntament de Cerdanyola que beneficiarà als joves que actualment no poden emancipar-se i valorem molt positivament el conjunt de les polítiques d’habitatge dutes a terme. També afirmem, però, que cal seguir innovant i treballar per trobar més solucions al problema de l’especulació i de les dificultats de l’accés a l’habitatge que estem patint els i les joves.

5 nov 2007

per cert...

Una veritat incòmoda, molt incòmoda.

Al Gore ha rebut recentment el Premi Nobel de la Pau. Sens dubte, el prestigi d’aquest premi donarà encara més publicitat a les seves campanyes i al seu ja conegut documental “Una veritat incòmoda”. Veient-lo us adonareu que no només és una crítica als diferents governs dels estats desenvolupats (principalment als EE.UU.) i d’alguns que estan en vies de desenvolupament (com ara la Xina) per les seves pobres o inexistents polítiques mediambientals, sinó també una explicació força pedagògica, del que és el canvi climàtic i tots els conceptes que l’envolten.

Un dels eixos sobre els que gira el documental és el de l’escalfament dels pols i les glaceres (amb el conseqüent desgel) provocats per l’ascens de la temperatura que s’ha produït en les últimes dècades, com a conseqüència de la també creixent utilització de combustibles fòssils. Els efectes del desgel poden ser molts, principalment climàtics: augment del nivell del mar, més tempestes i més fortes arreu del planeta, més sequera, etc.

Aquests efectes ambientals de ben segur tindran greus conseqüències per a l’ésser humà: una reducció de l’accés a l’aigua potable per a part de la població mundial i la possible destrucció (encara que sigui parcial) de ciutats situades a nivell del mar, són només dos exemples dels problemes que el canvi climàtic ens pot ocasionar. Amb això sembla que n’hi haurà prou per a generar un nombre molt elevat de desplaçats i “refugiats ecològics” (un terme que, per desgràcia, cada dia cal usar més). En relació amb això no està de més preguntar-se si el milió de desplaçats pels incendis de California es poden entendre com a víctimes del canvi climàtic; possiblement la resposta és sí.

Per tots aquests motius el documental pretén conscienciar al telespectador sobre el problema i, a més, deixar clar que cadascú s’ha de fer responsable de reciclar i d’estalviar energia a la seva llar i en els seus desplaçaments mitjançant, per exemple, l’ús de transport públic, el compartir cotxe, o, perquè no, agafar la bicicleta o anar caminant, sempre que sigui possible, al lloc de treball o d’estudis.

D’altra banda, el reportatge té un parell de defectes: en primer lloc, s’ha fet una mica massa dramàtic: en algunes parts del reportatge sembla que s’estigui explicant com serà la fi del món. En segon lloc, dóna poca informació sobre els efectes del canvi global sobre la biodiversitat del planeta (el més greu, evidentment, la desaparició d’espècies). En tot cas, us animem a que el veieu, i podreu, d’aquesta manera, jutjar per vosaltres mateixos.

Ara bé, esperem que no jutgeu de la manera que ho va fer fa uns dies el “Sr.” Rajoy, ja que, segons ell: “Si nadie garantiza el tiempo que hará mañana en Sevilla, ¿cómo pueden saber que va a pasar de aquí a 300 años?” Potser el que caldria fer és començar per canviar alguns líders polítics i, sobretot, ensenyar-los-hi que el canvi climàtic trigarà força menys de 300 anys en perjudicar-nos.